Гражданско наблюдение на парламентарни избори 2013

Сам избирам » Разяснителна кампания за гражданите

Разяснителна кампания за гражданите

10.04.2013 г.
Принтирай

Клауза № 3: „Да проведат разяснителна кампания сред българските граждани относно тяхното участие в изборния процес, задълженията на институциите и негативните ефекти от контролирания вот и купуването на избирателни гласове.”

В изпълнение на този ангажимент всяка от организациите, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, е подготвила свои информационни материали, участва в различни медийни формати и организира множество дискусии, пресконференции и форуми.

Асоциация „Прозрачност без граници” създаде видео клип, аудио клип и банери, обединени от няколко водещи послания към избирателите: „Избирай сам!”, „От теб зависи!”, „Заслужаваш честни избори!”. Видео клипът е заснет с участието на популярни герои от български сериал и се разпространява в интернет мрежата чрез https://www.youtube.com/watch?v=8WcqKnBCSF4, www.facebook.com/SamIzbiram, http://archive2013.samizbiram.bg/, www.transparency.bg, и с медийната подкрепа на редица медии. Към настоящия момент медийна подкрепа за инициативата чрез излъчване на материалите от кампанията са изразили следните медии: Българска национална телевизия, информационен сайт Медиапул, Телекабел – Пазарджик, информационен сайт „Хасково.нет”, информационен сайт „Перуник.ком”.

Създаден е интернет сайт за инициативата www.archive2013.samizbiram.bg, на който се публикува актуална информация за инициативата. Важна информация относно правата на гражданите се публикува в специално обособена секция на сайта „Права на избиратела”. Информация също се публикува в обособената секция на официалния сайт на Асоциация „Прозрачност без граници” www.transparency.bg – „Избори 2013”.